Česká Republika
VEOLIA VODA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s.

Pařížská 11
Tel.: + 420 222 321 648
Fax: + 420 222 321 650
email: veolia@veoliavoda.cz

Dětský dárek Zemi

I docela malý skutek může hodně udělat pro zlepšení životního prostředí kolem nás. Ukázalo se to v průběhu jarní soutěže Dárek pro Zemi, kterou pro žáky 3. - 5. tříd základních škol uspořádaly společnosti skupiny Veolia Environnement (Veolia Voda, Dalkia a Veolia Transport).

Děti měly za úkol vymyslet originální dárek, který věnovaly naší planetě při příležitosti Dne Země, konaného každoročně 22. dubna. Dárkem se rozuměl jakýkoliv (třeba i malý) skutek, který by měl pozitivní dopad na naše životní prostředí, ať už je to třeba vysadit strom, zvelebit kousek přírody, informovat a vzdělávat ostatní, pomoci sdružení, které se zabývá životním prostředím, apod. V soutěži byl také dostatek prostoru pro originalitu a kreativitu; děti své projekty totiž zdokumentovaly pomocí obrázků, fotografií „předtím" a „potom", komiksů a nápaditých popisků.

Do soutěže se přihlásilo na 3800 dětí z více než 200 školních tříd. Po regionálních kolech se vítězné třídy utkaly v kole celostátním. Vítězové celé soutěže byli vyhlášeni 18. června v Podolské vodárně v Praze a neměli to jednoduché: svůj dárek museli názorně představit, ať již scénkou, obrázky, vyprávěním, kreativitě se meze nekladly. Tak jsme mohli vidět děti ze severní Moravy, jak likvidují nepříjemný plevel - křídlatku v povodí řeky Morávky, děti ze Sokolova představily papírové makety čistých a bezpečných měst, v jakých by chtěly žít. Zlínští školáci čistili místní potok, stejně jako děti zmalotřídky v Suchodole na okrese Příbram, které do akce zapojily i své rodiče.

Vítězové soutěže Dárek pro Zemi:

• 1.místo: 3.C ze ZŠ Javornická z Rychnova nad Kněžnou, projekt „Eko-pohádka aneb jak Mach a Šebestová zachránili vílu Lesanu"
  • 2.místo: školní družina ze ZŠ Brníčko, okres Šumperk, projekt „Dárek pro Zemi"
  • 3.místo: 4. A ze ZŠ a MŠPohádka z Hradce Králové,projekt „Za svým Alíkem běhej s pytlíkem".

Třeťáci z vítězné třídy měli velkou radost, nejenže udělali kus užitečné práce, ale ještě o tom perfektně zahrálipohádku. Jejich učitelka Daniela Ungrádová říká, že tato třída soutěžila úplně poprvé a děti to velmi bavilo. Pohádku už hráli rodičům i dalším dětem. "Chtěli jsme tímto způsobem vzkázat všem, že člověk musí svou Planetu chránit sám, že to za něj nikdo neudělá."